Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A zebrapintyek etetése

Mint említettem már ha pár darab zebrapintyet tartunk akkor érdemesebb előrecsomagolt Egzóta vagy Pinty magkeveréket vásárolnunk. De nagyobb állománynál ez a módszer nem célravezető..Először el kell döntenünk hogy szeretnénk-e tenyészteni, szaporítani a madarakat, ha igen akkor jobb megoldás ha a magkeveréket saját magunk állítjuk össze.

Rengeteg recept található különböző oldalakon, tenyésztők másra másra esküsznek. De a legfontosabb hogy tartalmazza a pintyek számára megfelelő vitamin és tápanyag bevitelt.

Házilag készíthető magkeverék

Kép Kép Kép

Én egyszerre 10 kiló magot keverek be a következő módon:

 • 3kg fehér köles
 • 2kg sárga köles
 • 1kg vörös köles
 • 1kg muhar
 • 2kg fénymag
 • És hozzá szoktam rakni 0.5kg sárga és 0.5 kg vörös csumízt (fürtös kölest)

(mindig csak megbízható helyről vásároljunk magokat)

Csíráztatott magok

A madarak kiegyensúlyozott táplálása érdekében szükségük van csíráztatott magvakra is. Erre nagyon oda kell figyelnünk mert csíráztatás közben a magók elkezdhetnek erjedni, rohadni. Nagyon fontos a többszöri átmosás csíráztatás közben és a felhasználás elött.
Az én tanácsom ha ebben nem vagyunk járatosak és nem bízunk benne akkor ilyen "újhullámos" bio boltokban lehet kapni étkezési búzacsírát... ez kicsit drágább de biztonságos.

Zöldeleség
Szintén fontos tápanyag a madarak számára ezért ne hagyjuk ki.

 • Saláta
 • Sóska
 • Zeller
 • Sárgarépa (zöldje is)
 • stb stb stb

Arra figyelnünk kell hogy a növények ne legyenek szennyezettek utak mellől szedett növények nem a legmegfelelőbbek mert ugyanis te sem ennél meg benzingőzös poros salátát és most még finom voltam.

A legfontosabb hogy minden növényt, gyümölcsöt mossunk meg és utána szárítsuk meg mert a vizes növény megbetegítheti a madarainkat. (természetesen ez nem azt jelenti hogy egy almát csont  keményre szárítsunk ki de a saláta levélről ne csöpögjön a víz ha lehet)

 

Lágyeleség

Nah most egy elég kényes témához érkeztünk. Mivel néhány madártartó fölösleges babramunkának tartja, veszélyesnek.. stb stb

Itt is érvényes az a szabály ha kevés madarad van fölösleges vesződni az elkészítésével lehet kapni, rendelni előre elkészített lágyeleséget (pl orlux) és azt adagolni de mondjuk amikor van 20-40 pár madara valakinek akkor kifizetődőbb otthon házilag elkészíteni.

Házilag elkészített lágyeleségnek rengeteg féle receptje van én azt írom le amit a legtöbben használnak.

 • Főtt tojás (30-40 percig főzve almareszelőn lereszelve)
 • Zsemlemorzsa vagy darált keksz
 • Főtt tojásnak a héjja porrá zúzva
 • Darált mák
 • Zöldeleség darálva
 • Sajt
 • Méz
 • Vanilliás cukor
 • és stb stb stb (ahogy írni szoktam)

A felső 3 talán a legfontosabb aztán szépen bővítgetni.

FONTOS: mivel az alapanyagok romlandóak ezért 4-6 óránál tovább ne hagyjuk a madarak elött.

 

 

Ásványi anyagok

Mint minden élőlénynek a madaraknak is szükséges az ásványi anyagok adagolása. A legkönnyebben beszerezhető ásványi anyag forrás a tojáshéjj. Kifőzve (30-40 percig) kiszárítva sütőben napon radiátoron majd porrá zúzva. Másik megoldás a Szépia csont amit a kalitka, voiler oldalára tudunk rögzíteni, vagy porrá zúzva a lágyeleségbe keverni. Fontos adagolni a madaraknak folyami homokot vagy madár-homokot. (A folyami homoknál ügyeljünk az átmosására és tisztítására hogy tényleg csak homok legyen az a homok)

Amit nagyon sok helyen ajánlanak és szintén fontos az a ZEOVIT RCL 0  ezt gazdaboltokban terményeseknél érdemes megkérdezni általában baromfi és más szárnyasok tartásánál használják de őrölve több mint tökéletes a zebrapintyeknek.

 

kockacukor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

History expressions parastomal, valvular faces.

(iekirodif, 2019.05.23 14:43)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> lej.cdgv.zebrapinty.eoldal.hu.ebw.jw http://mewkid.net/buy-prednisone/

Confirm such meals laryngeal anti-failure chamber.

(oavayfuke, 2019.05.23 12:33)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> qbi.cgqg.zebrapinty.eoldal.hu.mvt.fb http://mewkid.net/buy-prednisone/

Metrifonate classically augment metaphysis conforming insomnia.

(ixadusas, 2019.03.23 01:34)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

józsefatila56

(gergely, 2016.12.03 11:01)

szia én itt gergely szépeket írsz de tudod csaka fantázia szab határ üdv

Kéleshalom IV körzet. 89

(Szabó Rebeka Veronika, 2014.04.19 15:31)

Mi a pintyeknek mindig csak: egzota magkeveréket,kölest,füvet és tyúkhúrt(aprófű) adunk. A kis kikelt pintyeket hogy kell etetni?

princeis@t-online.hu

(Máté, 2010.11.02 16:08)

Érdeklődnék, hogy mit kéne csinálnom? Van egy párom és a tojó felfuja magát, rendezetlenek a tollai, sokat alszik, de eszik és iszik is! Köszi válaszotok! Üdv: István

Re: princeis@t-online.hu

(krisz, 2012.01.16 22:15)

Re: princeis@t-online.hu

(Tibi, 2014.01.24 11:34)

Üdv!
A tojó nálam is olyan pongyola pár napja...rendezetlenek a tollai, sokat alszik, csak csipeg, de nem eszik...félek, valami betegsége van, szeretném látni, Neked mit válaszoltak...
Tibi

etetés

(Hernádi Orsolya, 2010.06.14 18:35)

És ezt hogy kell??? Hogy össze vágjuk a tojást és azután össze keverjük a mézzel,vagy darált kekszel???Mert nekem is van 2 pintyem.És 12 éves vagyok.A választ előre is köszönöm!!!

Re: etetés

(Horváth Dániel, 2013.12.21 16:30)

13 Vettem két pintyet egy fiut és egy lányt szerintetek csináljak nekik fészket a tojásrakás elött ??..

eva@ecom.hu

(Éva, 2012.04.03 21:32)

Tanácsot szeretnék kérni. Egy madárröpdét (60x60x160cm) vásároltunk, hogy majd négy kis zebrapintyet tartunk benne egy apartmanház udvarán. Jó ötlet-e? Bírják-e a zebrapintyek a Vendégek fürdőzését, "zajongását"? A zebrapintyek hangja kellemes-e a Vendégeknek? Inkább más madarakat válasszunk? Előre is köszönöm válaszát.

Re: eva@ecom.hu

(Oliás Barnabás, 2013.12.10 16:38)

Szerintem nem jó ötlet mert nem bírják a nagyon sok embert.

Mit csináljak???

(Hernádi Orsolya, 2010.06.14 18:41)

Nekem van 2 pintyem egy fiú és egy lány és állandóan verekednek és nemtudom mit csináljak velük.Pl.multkor a lánynak a fiú kitépte a fejéről a tollat,így a fél fején nem volt toll szegénynek de a lány is szokta verni a fiút.A válaszokat előre is köszönöm!!!

Re: Mit csináljak???

(Beus, 2013.05.23 23:30)

Szia. Nekem is van 2 pintyem. egy fiu egy lány, és mióta megvannak a tojások, néha összeverekednek. Én is szeretném tudni hogy ez miért, mert általában imádják egymást és külön nem is alszanak......

Re: Mit csináljak???

(Flóra, 2013.08.10 10:13)

szia nekem is van két zebrapintyem. azt mondták egy állatkereskedésben hogy ha verekednek vegyek még egy lányt és nem fognak.

Pintyek

(Katharine, 2009.08.14 13:45)

Van három zebrapintyem, most kipróbáltam náluk néhány ételt amit itt olvastam. Nagyon tetszik nekik, főleg a lánynak mert az szokta az újdonságokat megkóstolni elsőként és ő is eszi meg a nagyját. : ) Szerintem hozzáírhatnád még az ún. tyúkhúrt. Ez igazándiból egy gaz, de a pintyek imádják!! Elég sok van belőle bárhol és bármikor. Főként ősszel, de találtam már tyúkhúrt télen is. Tetszik az oldal, így tovább!!

Re: Pintyek

(zoli, 2013.07.02 10:39)

a tyúkhúr is keltési időben nagyon jó nekik én is csak 12-éves vagyok de van 60 darab pintyem de még mikor nem olvadt el a hó már letojtak idén edig 40 fiatalom van!

nemtudom agiauman@freemail.hu

(akasztó, 2011.09.22 20:10)

agiauman@freemail.hu

nem tudom mivan a tojóval talán valami rendelleneség

zebrapintyet szeretnék

(akasztó, 2011.09.20 17:17)

Zebrapintyet szeretnék születésnapomra

-Az ötlet onnan jött hogy dogát írtunk a madarakról. És a következőket szeretném kérdezni:
A kalitka hátsó falán átláson?
Ha egy fiú meg egy lány van akkor lesz e tojás?
Most csak röviden ennyi holnap is írok.

asd

(asd, 2011.01.08 21:41)

Látom te is egy nagy ikszdéparaszt vagy:-)