Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zebrapinty

Írta: Varga Sándor
A zebrapinty talán a világon legnagyobb számban tartott és tenyésztett díszmadár (a hullámos papagáj mellett), így érthető, hogy mutációinak és azok kombinációinak nagyon széles palettán mozog. Azokhoz a fajokhoz hasonlóan, melyeknek ilyen sok színváltozata létezik, a zebrapinty színmutációinak megnevezései is jelentősen összekuszálódtak napjainkban. A táblázatban azokat az elsődleges, un. primer mutációkat gyűjtöttem össze, melyek a nagyobb tenyésztő egyesületek is elfogadnak, illetve egzakt, egyértelmű definíciójuk, leírásuk is rendelkezésre áll.

 Domináns  Részlegesen domináns
Recesszív
 Nemhez kötött recesszív
 Fekete arcú (blackface)
 IZABEL
(ISABEL, FLORIDA FANCY)
 NARANCSMELLŰ
(ORANGE BREAST)
 MOGYORÓSZÍNNEL SZEGÉLYETETT FEHÉR
(CHESNUT FLANKED WHITE)
 DOMINÁNS EZÜST, PASZTELL
(DOMINANT SILVER)
   FEKETEMELLŰ
(BLACK BREASTED)
 ŐZBARNA, RŐT
(FAWN)
 SZÜRKE POFÁJÚ
(GREY CHEEK, FAWN CHEEK)
   FEKETE POFAFOLTOS
(BLACK CHEEK)
 VILÁGOSHÁTÚ
 (LIGHTBACK)
     PINGVIN
(PENGUIN)
 
     RECESSZÍV EZÜST
(RECESSIVE SILVER)
 
     FEHÉR
(WHITE)
 
     SÁRGACSŐRŰ
(YELLOW BEAK)
 
     TARKA
(PIED)
 

   

A zebrapinty nemzetközileg elfogadott színváltozatai, és azok öröklésmenete (zárójelben a mutációk angol elnevezése)


Feketearcú: gyakran keverik össze e mutációt a fekete mellkasúval. Ennek oka az lehet, hogy a feketearcúak teljes arcrésze mellett a mellkas nagy része is fekete lehet. Szintén ne keverjük össze őket a fekete pofafoltos zebrákkal, hiszen a feketearcúak pofafoltja nem fekete színű! Léteznek extrém fekete színű zebrapintyek is, ám ezeket sem tekinthetjük külön mutációnak. Bár domináns mutációnak tekinthető, két feketearcú zebrapinty párosításából néha születhetnek normál színű madarak is, ami megkérdőjelezi e színváltozat teljes dominanciáját. Épp ez okból, nagyon nehéz a tudatos tenyésztői munka ezekkel a madarakkal.

Domináns ezüst: pasztellként is ismert. Egy dilut mutációt takar a név, ahol is a testtollazat színe kivilágosodik. A domináns ezüstök a leglátványosabb dilutok. A hímek arcfoltjai nagyon halványak, a pasztell narancs színtől a krémen át az ezüstös fehérig terjedhet. A testszín is változatos, a sötét ezüstől s nagyon világos ezüstig fordulhat elő. Egy kiváló domináns ezüstnek nagyon világos testszíne van, a szárnyak, a hát nem mutathat sötéten pigmentált területeket. Az USA-ban kék zebráknak is hívják őket. E madarak tehát olyan barna és szürke példányok, amelyeknél a mintázat alig észlelhető.

Szürke pofájú: e mutáción belül megkülönböztetik a szürkepofájú és a barnapofájú változatot. A madarak hasonlítanak az izabell madarakhoz, ugyanis ragyogó fehér alsótesttel rendelkeznek. Legérdekesebb vonás e madaraknál a mindkét nemnél meglévő pofafolt, melynek színe változatos, sötétszürkétől a narancsig. A testszín szintén variábilis, a fehértől az ezüstig és krémszínűig terjed. Néhány példány megkülönböztethetetlen a recesszív ezüst mutációtól. Célszerű inkább normál madarakkal párbaállítani őket, mert két szürkepofájú párosításából nagyon sápadt színű madarakat kapunk.

Izabell: hívják még Florida Fancynak is. A mutáció eredete ismeretlen. A kiállítási izabell madarakat majdnem fehér felsőtest – fej, hát, szárnyak – jellemzi fehér mellel (minden rajzolat nélkül), sárgás alsótesttel. A hímek pofafoltja és oldalrajzolata a normál madarakéhoz hasonló. A tojók a hímekre hasonlítanak, természetesen narancs pofafolt nélkül. A mutációra jellemző tehát, hogy a fekete pigmentek hiányoznak a tollakból. Ha izabell madarakat narancsmellűvel keresztezünk, narancs jegyek jelennek meg a madarakon, melyeket phaeo-nak is hívunk. Ha a keresztezések során emellett feketearcúakat is felhasználunk, egy káprázatos kombinációt kapunk, ahol a narancsszín a test legnagyobb részére kiterjed.

Narancsmellű: az első madarak 1978-ban tűntek fel Belgiumban egy kisállatkereskedésben. A mellsáv narancsszínű, a farktollakon és a háton is felbukkanhat narancsos tónus. A narancsszínű mellsáv fekete pigmenteket is tartalmaz néha, főleg a széleken, törekedni kell ennek eltüntetésére. A tojók farktollazata halvány narancsbarnás, kevésbé élénk rajzolattal. Egyes példányoknál a tojók testoldalának halvány rajzolatú pettyezettsége is megfigyelhető, a hímekhez hasonlóan. Feketemellűvel keresztezve nagyon szép madarakat kaphatunk, a narancs pofafolt nagyobb kiterjedésű, a mellsáv pedig szélesebb lesz.

Feketemellű: a tökéletes feketemellű zebrapintyeket nagy méretű mellsáv és nagy pofafolt jellemzi, amely nem körülhatárolt, és kiterjed a fej hátsó részére is. A testoldal pettyezettsége nem hasonlít a normál madarakéra, a pettyek ugyanis megnyúlnak. A farok mintázatában szintén csíkok jelennek meg. A tojó feketemellűek a normál madarakra hasonlítanak, a szem alatti sáv hiányzik, a farokmintázat azonban szembetűnő.

Fekete pofafoltos
: az 1970-es évek vége felé jelenhetett meg. A madarak pofafoltja fekete színű, ez mindkét ivarra igaz, ám a tojóké lényegesen kisebb lehet. A hímek testoldalának színe nem barna, hanem fekete, fehér pettyezettséggel. Feketearcúakkal keresztezve igazán dekoratív madarakat kaphatunk.

Pingvin: hívják még fehérmellűnek is. A hímek esetében a mellsáv eltűnik, és a melltollazatnak teljesen fehérnek kell lennie. A tojók pofája hófehér, testoldaluk szürkés. Mindkét nemnél a fartollak rajzolata elhalványul. A hát tollai és a szárnytollak szegélye fehéres ezüst színű. A hímek pofája ragyogó narancssárga.

Recesszív ezüst: A domináns ezüsthöz hasonlóan egy dilut színváltozatnak tekinthető. Hasonlít az említett mutációhoz, a tojók gyakran megkülönböztethetetlenek egymástól. A domináns dilutok gyakran világosabb árnyalatot mutatnak a szárnyakon és a farkon, a test más területeihez képest, a recesszív ezüstök azonban itt is egyöntetűen halványak.

Fehér: az egyik legkorábbi mutáció. E mutációt a jegyek nélküli tollazat jellemzi, a szemek sötétek, a csőr hímeknél sötétvörös, a tojóknál narancsszínű. Gyakran mutatnak e madarak a háton és a nyakon sötétebb, pigmentált foltokat, melyeket a tenyésztés során nagyon nehéz kiküszöbölni. A tökéletesen fehér madarak – az esetek legnagyobb részében – tarka madarak párosításából születnek. Egyes példányok szeme sötét vörösesbarna lehet, emiatt gyakran feltételezik róluk, hogy albínók, ám a valódi albínó madarak nagyon ritkák. E vöröses szemű példányok valószínűleg rőt színű madarak keresztezése után születnek.

Sárgacsőrű: e madarak jellegzetessége, hogy csőrük nem vörös, hanem sárga. Lábuk szintén sárgás színű. Figyelnünk kell arra azonban, hogy a beteg, rossz kondícióban lévő madarak csőre is halványodhat, természetesen ezek nem tartoznak e mutációhoz.

Tarka: a tollazat legalább 50 %-ára ki kell terjednie a pigmentált részeknek, illetve azoknak szimmetrikusaknak is kell lennie. A kiállítási tarkák tenyésztése emiatt nem mondható egyszerűnek. Tarka madarakat egymás között tenyésztve, mind több, csaknem fehér színű madarat kapunk.

Mogyorószínnel szegélyezett fehér (CFW)
: a madarak színe a fehértől az elefántcsontszínig terjedhet. A hímek mellsávja és pofafoltja, illetve a hasoldal barnás mintázata halványabb a normál madarak színétől. A tojók leginkább fehér színűek, fekete könnycsíkkal. A fiatalok fehér színűek, mely testszínbe több-kevesebb szürke vagy fekete keveredik, elsősorban a fejen és a mellkason. Kiállításokon rendszerint e színváltozatból kerülnek ki a legnagyobb testű zebrák.

Őzbarna: Az első barna zebrapinty 1927-ben tűnt fel Ausztráliában. A szem alatti sáv, a mell és a farktollak mintázata sötétbarna. A pofafolt és a testoldal mintázata narancsbarnától a gesztenyebarnáig terjed. Az évek során folyamatos változáson ment át e mutáció stanadardja, ezért az ideálisnak vélt madarak megítélése is állandóan változott. A jelenlegi irányvonal szerint a szürkésbarna szín nem elfogadható.

Világoshátú: Az 1950-es években tűnt fel először Németországban. Jellegzetessége a színváltozatnak, hogy a madarak felső teste, háta dilut, kivilágosodott színű. A hímek világos krém színű arcfolttal rendelkeznek, és ameddig a testszín és arcfolt dilut színeződést mutat, a feketén pigmentált testrészek sohasem világosodnak ki. Ha mogyorószínnel szegélyezett fehérekkel (CFW) keresztezzük őket, akkor az utódok közt világoshátúak és CFW madarak is lesznek, ám normál színűeket így nem kaphatunk.

 

Kockacukor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

High blood load (hypertension)

(AHideUnderie, 2018.10.12 00:03)

Pression arterielle est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-avec-ordonnance-en-france/

What causes high blood difficulty

(AHideUnderie, 2018.09.27 15:09)

Poids est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/wanneer-moet-ik-cialis-innemen/

.............

(Demi, 2010.05.20 17:29)

Helo!
Sztm sokkal jobban lehetne érteni a dolgot ha kép is lenne hozzá!
Így elég zavaros!

rantotthusi@citromail.hu

(Dorcsi, 2009.09.20 09:21)

Most kaptam 2 zebra pintyet és az egyik fehér mivel nincs a pofájánál folt hogy lehet megállapítani hogy fiú vagy lány?

mutációk

(szz02, 2009.03.06 21:45)

Az egyes mutációkhoz tudnátok képeket is feltölteni? Így talán még szemléletesebb lenne az oldal.

válasz..

(Szabó József, 2009.02.23 13:22)

Szívesen ha valami kérdésed van jelezd és szívesen feltöltöm az oldalra

titkos@titkos.hu

(Laci, 2009.02.18 21:51)

Köszönjük szépen Sándor és Kockacukor hiánypótló anyag. Köszönjük